Культура и искусство » Як роблять вінілові пластинки та поради
Новости
Лента свежих новостей

Як роблять вінілові пластинки та поради


  • 17-08-2023, 09:51
Як роблять вінілові пластинки та поради

Популярність аналогового звуку не спадає, і програвачі з вініловими платівками з'являються у будинках все частіше. Благо вініл — не завжди дуже рідкісна, а серед програвачів бувають бюджетні. Втім, замовити платівки на https://jam-media.com.ua/ua/vinilovye-plastinki/ — задоволення все ж таки недешеве, обумовлене особливостями виготовлення.

Виробництво

Фабрик з виготовлення вінілових платівок мало: у 80-90-ті всі позакривалися. Більшість обладнання теж стара: вік 30-50 років абсолютно нормальний. Втім, «старе» наодинці означає «неякісне». Зараз активно ведуться розробки техніки нового покоління, але поки що стара цілком задовольняє споживачів.

Виготовлення платівки починається із запису звуку. Вона обробляється і представляється як доріжки — системи канавок. Ці доріжки нарізаються на лакованому диску. По ньому створюється матриця із нікелю, своєрідний негатив запису. Кожній матриці вистачає приблизно 500 копій.

Сам процес виготовлення простий. На поверхню вичавлюється чорний або кольоровий розплавлений вініл. Матриця друкується малюнок, а прес гарантує його чіткість. Далі у трохи застиглої заготовки потрібно обрізати краї. На середину наклеювання етикетка. Коли пластинка повністю застигне, набуде необхідної міцності. Можна пакувати.

Як виходить звук

Програвач працює завдяки голці. Вона м'яко опускається на пластинку, що обертається, і потрапляє в доріжку. Нерівності канавок створюють вібрації, що передаються на перетворювач. Далі розташований фонокоректор, що робить звук чистим. Зрештою, сигнал потрапляє на підсилювач та динаміки. Виходить теплий ламповий звук із приємним шелестом.

Як доглядати за платівкою

Вініл потребує особливого звернення. Брати платівку можна за краї або за етикетку. Стосуватися самих доріжок не можна: шкірне сало, частинки бруду забивають доріжки та погіршують якість звуку. Якщо поверхня забруднилася, скористаєтеся спеціалізованим засобом або мийкою для вінілу. І не допускайте подряпин.

Зберігати вініл потрібно в конвертах, причому внутрішній повинен бути із пластику або поліетилену для більшої довговічності та кращого захисту від пилу. Оригінальні паперові конверти при активному використанні швидко протираються та втрачають свою красу. Не можна розміщувати платівки один на одному - погнутий; їх ставлять вертикально і дуже щільно.

Температурний режим дуже важливий. Полиці з конвертами не повинні бути поруч із джерелом тепла. Навіть якщо зверху лежить кіт, цього буде достатньо для небажаних змін платівки. Краще цього уникати. Підвищена вологість теж погана ідея, в приміщенні має бути сухо. Нарешті, обкладинки і самі платівки потрібно берегти від прямих сонячних променів.



Поделись с друзьями:
Нравится
Похожие публикации
Підбір персоналу: як правильно виконати та поради Підбір персоналу: як правильно виконати та поради
Як і чим лікувати бактеріальні та вірусні інфекції Як і чим лікувати бактеріальні та вірусні інфекції
У чому полягає користь програми для обробки заявок у сфері бізнесу У чому полягає користь програми для обробки заявок у сфері бізнесу
Офіційний сервіс та технічна підтримка газового обладнання Тартаріні в Укра ... Офіційний сервіс та технічна підтримка газового обладнання Тартаріні в Укра ...
Обладнання для вивчення фізики: що нового в шкільних лабораторіях? Обладнання для вивчення фізики: що нового в шкільних лабораторіях?


Новый Комментарий:
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:

Введите два слова, показанных на изображении: