Культура и искусство » П'ять знакових письменників й поетів Полтавщини
Новости
Лента свежих новостей

П'ять знакових письменників й поетів Полтавщини


  • 8-03-2024, 15:37
П'ять знакових письменників й поетів Полтавщини

Полтавщина – це край, який славиться надзвичайною історією. Саме тут творили талановиті люди, які подарували чимало різноманітних літературних шедеврів. Розглянемо 5 знакових письменників й поетів Полтавщини, яким вдалося прославитися. Вони мають чимало пісень, легенд, прозаїчних творів та інших творів.

Іван Котляревський

Він народився 1769 року в скромній дворянській родині. Іван отримував освіту у дяка, а потім вступив до Катеринославської семінарії. У цей час у нього з'явився талант до поезії, він писав добрі вірші, тому став відомим серед друзів. У будинках поміщиків Котляревський почав викладати, не закінчивши семінарії. За роки свого життя поет створив чимало творів, які відомі й досі. Дата смерті Івана Котляревського – 1808 рік.

Микола Гоголь

Гоголь народився 1809 року в сім'ї поміщика. Своє дитинство він провів у селі, де й зародилася його любов до традицій України та історії козацтва. У 1812 році Микола вступив до Ніжинської гімназії, почав вивчати право. У цей час у нього виявилися таланти до літературної творчості. Найбільш відомим твором вважаються «Мертві душі». Другий том був важким для письменника, тому він сумнівався у його завершенні. Також Гоголь страждав на серйозні хвороби, тому зіткнувся з духовною кризою. Помер письменник у 1852 році.

Михайло Драгоманов

Він народився 1841 року у губернії у родині дрібного поміщика. Михайла вважають батьком демократичного соціалізму, оскільки йому вдалося проявити себе у ролі літературознавця, вченого та етнографа. У гімназії чоловік виявляв чималий інтерес до літератури. Він викладав історію в університеті, але у 1875 році його звільнили через тиск уряду. Драгоманов переїхав до Женеви і влаштувався працювати в журнал Громада редактором. Потім він став професором у Софійському університеті та помер на території України.

Олена Пчілка

Протягом свого життя Ольга Драгоманова-Косач (справжнє ім'я жінки) перекладала твори кількома мовами українською мовою. Також вона писала п'єси та вірші, оповідання для дітей та художні оповідання. Крім цього, Пчілка публікувала критику та огляди, нариси та багато іншого.

Опанас Мирний

Він здобув визнання завдяки своїй літературній діяльності. Твори Афанасія відбивали соціальні проблеми, і навіть побут селянства. Панасу Мирному не завадили навіть переслідування української мови та цензура. Він друкував твори за кордоном, тому прославився та здобув визнання серед читачів.

Сім фактів про Полтаву та інші цікаві моменти можна дізнатись на порталах. Варто звернути увагу на читання публікацій, щоб поповнити свій багаж знань про цей край!



Поделись с друзьями:
Нравится
Похожие публикации
Як і чим лікувати бактеріальні та вірусні інфекції Як і чим лікувати бактеріальні та вірусні інфекції
Поради та користь книжок для дошкільнят від MOREBOOKS Поради та користь книжок для дошкільнят від MOREBOOKS
Життя в Австрії та декілька нюансів і правил Життя в Австрії та декілька нюансів і правил
Де знайти гарного репетитора та декілька корисних порад Де знайти гарного репетитора та декілька корисних порад
Переваги замовлення настільних ігор від магазину Spielew Переваги замовлення настільних ігор від магазину Spielew


Новый Комментарий:
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:

Введите два слова, показанных на изображении: